Om modet i världen 2014 – etniska trender inom kläder med mera

Det börjar hända någonting riktigt spännande inom det globala modet, med alltfler etniska influenser. Framförallt ser vi mycket indiska och afrikanska trender i det globala modet under detta år, och förmodligen under flera år framöver. Detta gäller då främst damkläder och accessoarer för tjejer. Ethnic Chic är det som gäller, från öst till väst!

Att globaliseringen når modet på detta sätt är föga förvånande då alla nuförtiden enkelt kan handla kläder och annat från i princip vilken del av världen som helst.

Om spridningen av trender

De senaste åren, mycket tack vare sociala medier, så har modet, mer än någonting annat världsomfattande fenomen, smält samman i den, ursäkta klichén, ”globala byn”. Du ser samma vårjackor i Paris som du ser i New York eller Barcelona, Tokyo eller Rio. Du ser samma höstjackor i Stockholm likväl som Toronto eller Berlin.

Vilka är det som i första hand bestämmer agendan för modet 2014? De stora modehusen, som Versace, H&M, Armani, Gucci etc. De har nog med pengar att bjuda in modeskribenter och inflytelserika bloggare etc. till sina modevisningar. Dessa modeskribenter sprider sedan modehusens ”gospel” till sina nationella läsare.

Men det börjar hända saker

Detta fenomen att alla trender smälter samman är handen på hjärtat lite tråkig, men i år sker det faktiskt ett litet trendbrott. Modet är mer skiftande än på länge tack vare att den blivit så global, och att influenser från fjärran länder inte längre känns lika ”främmande”.

Detta fokus på det exotiska, det utpräglat lokala, återfinns även inom andra sfärer som hälsa och prylar etc. Inte minst börjar det synas i utbudet av böcker och filmer, med mera.

Den starka trenden, inom såväl vårmode som höstmode 2014, är alltså etniska influenser. Det vill säga att inhemska, traditionella moden från olika länder/regioner präglar den internationella modescenen (det samma gäller inredningsdesign och mattrender, etc.) och för den framåt.

Vilka etniska trender är det som gäller då?

En stark modetrend under våren för kläder är att blanda tryck och textilier med tydliga österländska influenser, främst Indien.

Hos vita och unga hipsters i New York är ”Far East meets Upper East Side” ett nytt begrepp i modet. Det är en blandning av västerländskt och österländskt mode. Det är främst olika Indiska, traditionella plagg som västerländska modehus börjat intressera sig för.

En annan spännande influens är det afrikanska modet som är på stark frammarsch på den globala scenen. Räkna med att se mycket fler afrikanska influenser, med en härlig mix av färger och sköna mönster även under sommaren och hösten. Afrikanska accessoarer har varit populära i några år i Sverige, i form av till exempel färgglada armband i trä och plast av ACNE.

Fler trender 2014

Andra modetrender är kläder och smycken och frisyrer från ”det glada 20-talet”, stora vintage-solglasögon, högklackade skor och mycket mönster och tryck.

Glasögonen ska vara runda igen, och självklart ska bågarna vara färgglada. Glasögonen kommer också från och med i år i en blandning av olika material, som naturträ och metall.

Miljövänliga material överlag i kläder och accessoarer blir allt mer viktigt. Inte minst när man köper kläder åt barnen bör man tänka på vilket material man väljer. Regnkläder, har det visat sig, innehåller påfallande ofta allergener.

Viktigt är det också för konsumenten att kläderna tillverkats på ett etiskt sätt, att arbetsförhållandena på fabrikerna är humana.

Den kanske största trenden är army-modet! Väskor,smycken, skor etc. har inspirerats av militärestetik.

Rock and denim, det vill säga rockiga kläder och mycket jansmaterial är också populärt. Här är det framförallt Rolling Stones 70-tals estetik som gäller, skinnbyxor, jeansjackor, sjalar, bandanas, etc.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *